
MUHAMAD IZZUDDIN BIN ABD GHANI
MUHAMMAD HAMIZ BIN SIDIN
195271
195257
Donat Pasar Perancis Costas (Beignet)
⭐⭐⭐⭐⭐ 254 Penilaian
| 198 Ulasan | 36 Gambar
Sebagai
anak-anak, kami selalu meminta permintaan dengan hati yang penuh teruja pada
Malam Krismas. Ini adalah aktiviti keluarga - ibu saya akan membuat doh, ayah
saya akan menggulungnya dan memotongnya dan kemudian setelah menggorengnya, kami
adik-beradik bergilir-gilir menggoncangnya dalam beg kertas dengan gula tepung!
Saya akhirnya pergi ke New Orleans dan saya teruja untuk mencuba 'resipi
sebenar' di Cafe Du Monde yang terkenal ... Saya sangat gembira kerana saya dan
suami sama-sama mengakui bahawa resipi kami adalah hampir menyerupai CAFE DU
MONDE! Kami telah membuat resipi ini selama lebih dari 40 tahun dan saya
berjanji ia tidak akan mengecewakan!
Bahan-bahan
⬜½ cawan air
⬜1 sudu besar yis
⬜¼ cawan kecil
⬜½ cawan gula
⬜1 sudu teh garam
⬜1 cawan air mendidih
⬜1 cawan susu sejat
⬜2 biji telur, pukul
⬜7½ cawan tepung
⬜Minyak sayuran 1 liter untuk menggoreng
⬜1 cawan gula halus
Cara-cara
☑️Langkah 1
Tuangkan 1/2 cawan air suhu bilik ke dalam mangkuk kecil. Taburkan ragi
ke atas air dan biarkan selama 5 minit untuk larut.
☑️Langkah 2
Campurkan gula, dan garam dalam mangkuk besar. Tuangkan air mendidih ke
atas campuran pemendekan dan kemudian kacau susu yang telah disejat. Tunggu
sehingga campuran menjadi sejuk. Kemudian, masukkan campuran yis dan air dan
telur yang telah dipukul.
☑️Langkah 3
Campurkan perlahan-lahan ke dalam tepung sehingga adunan membentuk
seperti bola. Tutup doh dengan bungkusan plastik dan sejukkan selama 30 minit
hingga 1 jam.
☑️Langkah 4
Bekerja dengan bahagian kecil (sedikit lebih besar daripada besbol) pada
satu masa, gulungkan doh setebal 1/8-inci. Potong doh yang digulung menjadi
jalur selebar 2 hingga 3 inci, kemudian potong lagi ke arah yang berlawanan dan
pada sudut, membuat bentuk berlian.
☑️Langkah 5
Panaskan minyak anda untuk menggoreng menggunakan kuali yang sederhana
tingginya dengan api sederhana tinggi hingga 360 darjah F (180 darjah C).
☑️Langkah 6
Masukkan adunan perlahan-lahan ke dalam minyak untuk mengelakkan
percikan dan goreng sehingga menggelegak dan berwarna perang keemasan, 3 hingga
5 minit. Angkat dengan teliti ke rak dengan tuala kertas di bawahnya dan
biarkan sejuk sehingga anda dapat mengawalnya. Letakkan di dalam beg kertas
bersih dengan serbuk gula dan goncang perlahan, atau gunakan penyaring untuk
membersihkan debu dengan gula tepung.
Nota Masakan:
Balut lebihan adunan dengan bungkusan plastik dan boleh
disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
503 kalori; protein 10.9g; karbohidrat 80.9gm; lemak 14.8gm; kolesterol
37.1mg; natrium 230.8mg
Rujukan:
Allrecipes (2020). Costas French Market Doughnuts
(Beignet). Diakses pada 28 Disember 2020 daripada https://www.allrecipes.com/recipe/151366/costas-french-market-doughnuts-beignets/.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan